Thursday 7 March 2013

RESEPI KEREPEK BAWANG



Bahan-bahan Resepi

Untuk Doh Bawang:
1 biji Bawang besar (diblend tanpa udara)
1 Sudu besar serbuk udang kering
Tepung Gandum secukupnya
Untuk Doh marjerin:
1 1/2 cawan Tepung Gandum
70gm marjerin / mentega
Garam secukup Rasa
Air secukupnya

Cara-cara

Untuk Doh Bawang: Tepung diuli Bersama Bawang sebati + serbuk udang kering. Tambahkan Tepung hingga adunan sehingga menjadi DOH yang bulat. Bahagikan pada 3 change.
Untuk Doh marjerin: Uli semua bahan hingga menjadi Doh yang bulat juga sama seperti tadi. Bahagikan pada 3 change.
Kemudian canaikan Doh Bawang dan Doh marjerin secara berasingan.
Letakkan Doh Bawang di atas Doh marjerin dan gulung.
Bungkus dengan Plastik dan simpan dalam Peti sejuk (2-3 jem)
Keluarkan dan hiris nipis2.

Kemudian bolehlah digoreng dalam minyak yang Penuh.



No comments:

Post a Comment