Thursday 7 March 2013

Kelebihan kentang


Kentang kaya dengan pelbagai khasiat pemakanan khususnya serat, vitamin dan mineral penting. Mungkin tidak ramai tahu kentang bersaiz sederhana seberat 148 gram kaya dengan vitamin C.

Selain itu, ia juga membekalkan zat kalium apabila dimakan dengan kulit selain hanya mengandungi 110 kalori serta kurang daripada sembilan peratus nilai harian karbohidrat.

Ia membekalkan serat sebanyak lapan peratus jika diambil bersama kulit dan tidak mengandungi lemak, natrium serta kolesterol.




Pelbagai jenis kentang segar boleh didapati di dunia seperti russet, kentang putih bulat, putih panjang, merah, kuning, biru dan ungu serta jejari.

Teksturnya lebih berkanji serta mudah dikenali melalui warna kulit yang perang dan isinya yang putih. Disebabkan kandungan kanji yang tinggi, teksturnya seperti tepung apabila dimasak menjadikannya sesuai dibakar, digoreng atau dilecek.

Kentang putih bulat juga boleh didapati sepanjang tahun. Ia mempunyai kandungan kanji sederhana tinggi dan berkulit nipis rona perang muda serta isinya berwarna putih.

Teksturnya berkrim dan bentuknya masih kekal walaupun selepas dimasak. Berbeza dengan kentang putih panjang yang berbentuk bujur.

Kandungan kanji sederhana tinggi dan berkulit nipis rona perang muda mempunyai tekstur yang pejal serta rasa berkrim apabila dimasak.

Ia sesuai direbus, dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro dan ditumis goreng menjadikannya kentang yang boleh digunakan untuk pelbagai jenis masakan.

Kentang merah pula boleh didapati secara lebih meluas sepanjang tahun. Ia dikenali melalui warna kulitnya yang secara semula jadi berwarna merah.

Kentang merah mempunyai tekstur keras, licin dan kalis air menjadikannya sesuai dibakar, dikukus, direbus dan dijadikan salad.

Kentang kuning pula semakin digemari di Amerika Syarikat dan kini boleh didapati hampir sepanjang tahun. Kentang jenis ini mempunyai tekstur padat dan berkrim dengan warna keemasan dan isinya lembut seperti rasa mentega. Ia sesuai dimasak dengan cara dilecek, dipanggang, dibakar, direbus dan dikukus.

Kentang yang boleh dianggap luar biasa itu mempunyai rasa seperti kekacang dengan isi aneka warna sama ada biru tua atau lavender hingga putih.

Warnanya kekal apabila dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro tetapi ia juga boleh disediakan dengan cara panggang atau kukus.

Kentang jejari pula berbentuk tiub lonjong panjang seperti jari manusia. Kentang kecil yang berukuran panjang lima hingga 10 sentimeter itu boleh didapati dalam aneka warna semula jadi yang menarik.

Teksturnya yang keras dan melekit menjadikannya sesuai dimasak dengan cara kukus, bakar, rebus atau dijadikan salad.

Menggunakan kentang, pelbagai produk boleh dihasilkan seperti kentang sejuk beku, nyah hidrat, segar atau kerepek. Tahukah anda kerepek kentang dicipta di Amerika Syarikat pada 1853? Ia semakin digemari kerana segar selain dieksport ke seluruh dunia untuk diproses menjadi pelbagai jenis kerepek kentang.

Penanaman kentang memerlukan iklim yang baik dan tanah subur selain peralatan atau kemudahan untuk menghasilkan kerepek bermutu tinggi.

Penuaian, pengendalian, peralatan dan kemudahan penyimpanan yang betul penting untuk mengekalkan ketinggian mutu kerepek sepanjang proses pengeluaran dari ladang ke kilang pengeluaran.

Kentang yang baru dituai disimpan kira-kira dua hingga empat minggu pada suhu 14.5 darjah Celsius untuk membolehkan pembentukan lapisan perlindungan suberin.

Dalam tempoh berkenaan, gula yang berlebihan disesuaikan dengan kentang sebelum suhu diturunkan kepada suhu penyimpanan.

Kentang disimpan dalam stor direka khas bagi membolehkan suhu, kelembapan, oksigen dan karbon dioksida dipantau serta dikawal untuk memaksimumkan jangka hayatnya.

Kelembapan dikekalkan pada tahap 90 hingga 95 peratus untuk mengurangkan pengecutan, lebam akibat tekanan dan kehilangan teksturnya.

Berbeza dengan kentang nyah hidrat, ia dihasilkan dalam bentuk emping, tepung atau hirisan. Biasanya, ia digunakan dalam perkhidmatan penyediaan makanan dan bakeri atau tujuan pengeluaran makanan secara umum.

Emping kentang pula biasa digunakan dalam produk snek kentang rekaan termasuk berbentuk kepingan dan semperit manakala kentang nyah hidrat berbentuk hirisan, dadu atau cincang mempunyai pelbagai kegunaan.

2 comments:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.

    Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.

    2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻

    3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:


    ▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.

    Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
    ..................................................................

    ▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.

    Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.

    .................................................................

    ▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.

    Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
    ..................................................................

    ▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.

    Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.

    ...............................................................


    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    ReplyDelete